Menu Zoek

"De wereld van uitkeringen was een wirwar voor mij. Nu weet ik waar ik terecht kan."

Jurgen (29)

Vraag op tijd een werkloosheids- of andere uitkering aan

Hebt u te maken met een dreigend ontslag? En hebt u nog geen zicht op een andere baan? Dan hebt u mogelijk recht op een werkloosheidsuitkering, mits u aan een aantal voorwaarden voldoet. Hierover vindt u meer informatie bij het UWV. Wanneer u niet direct een andere baan hebt, is het belangrijk deze uitkering op tijd aan te vragen. U kunt dan de periode zonder werk financieel overbruggen en houdt grip op uw geld.

De werkloosheidsuitkering kunt u aanvragen vanaf één maand voor uw laatste werkdag. Ga hiervoor snel naar Werk.nl, een website van het UWV. Hoe eerder u de uitkering aanvraagt, hoe beter het is. Houd er rekening mee dat het UWV tijd nodig heeft om uw aanvraag administratief te verwerken.

Hebt u de uitkering nog niet aangevraagd en is de laatste werkdag in zicht? Na die laatste werkdag hebt u nog een beperkte tijd van handelen:

  • twee dagen om u in te schrijven bij het UWV
  • één week om een WW-uitkering aan te vragen

Hebt u geen recht op een werkloosheids- of andere uitkering? Dan hebt u mogelijk wel recht op bijstand. U moet dan voldoen aan bepaalde voorwaarden. Een daarvan is dat u niet genoeg inkomen of vermogen hebt om in uw levensonderhoud te voorzien. Ook een bijstandsuitkering vraagt u aan via Werk.nl

Meer informatie over bijstand kunt u vinden op Rijksoverheid.nl